Η ιστοριούλα αυτή ήταν η  συμμετοχή μου στην ανάγνωση  κωμικών διηγημάτωμ ε.φ. μέχρι 530 λέξεις, στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Ε.Φ. στην Ερμούπολη Σύρου το φετεινό Μάιο, γραμμένη στο στυλ των GNN News που δημοσιεύω πού και πού.
Νομίζω πως η ιστορία άρεσε και σίγουρα μ'άρεσε και μένα να τη γράψω ΚΑΙ να πάρω το "βάπτισμα του πυρός" στην ανάγνωση μπροστά σε κοινό, και μάλιστα άγνωστο!

                                                    * * * * * * *



Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΕΣΑ ΙΣΣΕΡ

------------------------------------------


Καλησπέρα σας, έλλογα όντα κάθε φυλής, είδους, και σοφοντολογικής κατάταξης.

Παρακολουθείτε τα απογευματινά Νέα του Γαλαξιακού Νοοδικτύου GNN!

Ενεργοποιήστε το εμφύτευμα στο σώμα σας για να βιώσετε σε πλήρη εικονικότητα τι συμβαίνει στο γαλαξία το τελευταίο μικροδευτερόλεπτο!

Θα δείτε σε απ'ευθείας σύνδεση, αποκλειστικά από το GNN, τη λύση ενός μεγάλου ιστορικού μυστηρίου των τελευταίων αιώνων.

Όλοι γνωρίζουμε τη θρυλική πριγκίπισσα Σερβέσα Ίσσερ που έζησε πριν χιλιετηρίδες σε έναν απομακρυσμένο, νεκρό κόσμο στις παρυφές του γαλαξία.
Η πιθανή ζωή της έχει γίνει αντικείμενο πάμπολλων μελετών και καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, όπως η γνωστή όπερα "Σερβέσα Ίσσερ", ώστε ο θρύλος να έχει εισχωρήσει στη γαλαξιακή κουλτούρα σαν σύμβολο μιας παλαιάς και αναμφισβήτητα ρομαντικής εποχής, για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα!

Ο ανταποκριτής μας ταξίδεψε στο χώρο των ανασκαφών όπου ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Πανγαλάξια Κύριος Όρφικους Νεο-Καρτεσιάνους θα αποκαλύψει στο γαλαξία το νέο εύρημα που χωρίς αμφιβολία αποδεικνύει την ύπαρξη της πριγκίπισσας!
Πιθανότατα μάλιστα το τεχνούργημα που ανακαλύφθηκε να μας δώσει μια λεπτομερέστατη βιογραφία της όπως καταγράφτηκε στα αποθηκευτικά μέσα της εποχής της!

Συνδεόμαστε αμέσως με τον αρχαιολογικό χώρο και τον ανταποκριτή μας!

"Κύριε καθηγητά, πείτε μας μερικά λόγια για το θρύλο της Σερβέσα Ίσσερ."

"Ναι. Όπως γνωρίζετε πριν δύο αιώνες ανακαλύψαμε στα συντρίμια ενός διαστημόπλοιου μια . . . ταπετσαρία από ένα πολυμερές υλικό. Ήταν διαλυμένη σε αρκετά κομμάτια, αλλά μερικά έφεραν διακριτές λέξεις, γράμματα και το πορτραίτο της όμορφης, γελαστής πριγκίπισσας.

Οι γλωσσολόγοι μας ξόδεψαν χρόνια για να καταλάβουν την πιθανότερη σημασία του πορτραίτου και των λέξεων και να συνθέσουν μια εικόνα της ζωής της.
Ευτυχώς κάποιες λέξεις ήταν ολόκληρες και με βάση αυτές ανασυντέθηκε το αρχικό κείμενο από το οποίο μάθαμε την ταυτότητά της. Η "ταπετσαρία" είναι το εξώφυλλο μιας πολύ μεγαλύτερης βιογραφίας.
Είχαμε πλήρεις τις λέξεις "τέλεια", "πριγκίπισσα", "ευαίσθητες", τμήματα όπως "ερ", "ες", "τις", "βι", "σερ" κλπ. και αρκετά σκόρπια γράμματα.
Ανασυνθέσαμε λοιπόν τη φράση του τίτλου της βιογραφίας κατά τη μέγιστη δυνατή προσέγγιση.

Έλεγε: "Σερβέσα Ίσσερ: Η τέλεια πριγκίπισσα με τις ευαίσθητες ματιές."

Προφανώς ο τίτλος αναφέρεται στον γεμάτο κατανόηση τρόπο που η "τέλεια" πριγκίπισσα κοίταζε τους υπήκοούς της, επιβεβαιώνοντας πως είχε γλυκιά φύση όπως στο πορτραίτο της."

"Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του ευρύματος και πόσο άγγιξε τις ρομαντικές χορδές μας. Αλλά τι είναι το νέο τεχνούργημα που ήρθε στο φως;"

"Ένα πλήρες αντίτυπο της βιογραφίας αποθηκευμένο σε πρωτόγονα μέσα, φτιαγμένα από φυσικές ίνες και κάποιο πορώδες πολυμερές, με το ίδιο ακριβώς εξώφυλλο! Όντας θαμμένο επί χιλιετηρίδες, το τεχνούργημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, γι'αυτό θα τηλεμεταφερθεί σε ειδικό κώδωνα, κενό αέρος, ώστε να μη διαλυθεί.
Με συγχωρείτε τώρα! Με ειδοποιούν πως ο τηλεμεταφορέας είναι έτοιμος!"

"Σε λίγο θα διαβάσουμε μαζί με τον καθηγητή, αγαπητοί νοοθεατές, την αλήθεια για τη Σερβέσα Ίσσερ. Ακούω τον τηλεμεταφορέα και . . . ναι!! Το τεχνούργημα βρίσκεται στον κώδωνα! Ω, είναι πραγματικά απερίγραπτης ομορφιάς! Κύριε καθηγητά . . .έχετε προφανώς ιδρώσει από τη συγκίνηση. Πέστε στα τρισεκατομμύρια νοοθεατές μας τον πραγματικό τίτλο της βιογραφίας.
Κύριε καθηγητά;"

"Δεν καταλαβαίνω . . .ο . . .τι . . .τίτλος . . ."

"Ο τίτλος τι, κύριε Νέο-Καρτεσιάνους; Mη μας κρατάτε σε τόση αγωνία!"

"Ο τίτλος είναι . . .'Πριγκίπισσα Εμι: H τέλεια σερβιέτα στις ευαίσθητες μέρες σας.'
Είναι άλλη πριγκίπισσα. Aλλά τι θα πει 'σερβιέτα;'"


                                                         * * * * * * * * *

Copyright: Διονύσης (Dain) Τζαβάρας, 2008